Nem változtatták meg az 58. paragrafust

Date: 2014. 05. 22.

Tags: ,

Nem változtatták meg az 58. paragrafust

Jogalkotási huza-vona az időszaki elszámolású (folyamatos teljesítésű) szolgáltatások számlázási szabályai körül – mégis minden marad a régiben!

A széles körben beharangozott változások nem lépnek életbe, az időszakos elszámolású ügyletek (pl. bérbeadás, könyvelés, átalánydíjas szolgáltatások) továbbra is a régi szabályok szerint adóznak 2014 július 1-től.

A 2013. november 18-án elfogadott jogszabályok szerint 2014. július 1-jei  dátummal módosult volna a teljesítés időpontja és ezzel az áfa fizetési kötelezettség létrejötte ezen ügyleteknél. Az eredeti elképzelés szerint 2014. július 1-jétől az áfa teljesítési időpontja nem a számla fizetési határidejének, hanem az elszámolási időszak (jellemzően hónap) utolsó napja lett volna.

Különösen az ingatlan bérbeadóknál jelentett volna lényeges adminisztrációs többletterhelést, az alábbi példán levezetve:

  1. A jelenleg hatályos rendszerben a bérbeadó a hónap elején kiszámlázza a bérleti díjat, amit a fizetési határidő dátumára mindkét fél beállít a bevallásába (tekintsünk el most a pénzforgalmi áfa  lehetőségétől).
  2. A tervezett szabályok bevezetése esetén a bérbeadó hónap elején kibocsát egy díjbekérőt, vagy proforma számlát, amit a bérlő átutal. A pénz beérkezés napjára ezután előlegszámla kerül kiállításra. Végül pedig a hónap végével el kell készíteni a végszámlát, amiből az előlegszámla értékét le kell vonni.

A tervezett módosítás egy pár hete benyújtott képviselői indítványra 2015. január 1-jétől vált volna hatályossá. De csak vált volna, mert a parlament végül 2014. június 23-i rendkívüli ülésén egy még újabb benyújtott javaslatot fogadott el. Ez alapján a jogalkotó mégsem kíván változtatni a korábbi gyakorlaton, így az áfatörvény 58. §-a 2014. július 1-jétől is a régi szabály szerint kezeli az időszakos elszámolás alá eső ügyleteket. A javaslat még köztársasági elnök aláírására vár.