Bejelentett részesedések változásai

Date: 2014. 07. 02.

Tags: ,

Bejelentett részesedések változásai

A bejelentett részesedések aktuális szabályai kedvező irányban változtak, de a bejelentési határidő továbbra is jogvesztő.

Akár belföldi, akár külföldi gazdasági társaságban lévő részesedést (kivéve az offshore társaságokban lévőt) úgynevezett bejelentett részesedésként lehet kezelni HA a kritériumoknak megfelelő részesedését bejelenti egy társaság az adóhatóságnak, akkor amennyiben a későbbiekben eladja ezt az üzletrészt akkor az ügylet eredményétől függően,

  1. ha drágábban tudja eladni, tehát nyeresége képződik, akkor a nyereséget nem kell figyelembe venni a társasági adó számításánál. Itt feltételként teljesülnie kell annak, hogy az üzletrészt legalább egy évig kell az eladás előtt tulajdonolni.
  2. amennyiben azonban veszteséggel sikerül csak túladni az értékpapíron, akkor viszont a veszteség sem elismert ráfordítás, tehát nem csökkenthető vele az adóalap. Ahogy megszokhattuk, a negatív joghatás beáltához általában nem fűződik feltétel, így itt sincs ez másképp, tehát itt nem szükséges az eltelnie az egy éves tartási időnek ahhoz, hogy az eladás veszteségével növelni kelljen az adóalapot.

A korábbi 30% helyett már 10%-os részesedést is be lehet jelenteni és a bejelentésre nyitva álló határidő a korábbi 60 napról 75 napra növekedett. A bejelentést az adat és változás bejelentő „201-es” nyomtatványon lehet elektronikus úton megtenni. A 75 napos határidő jogvesztő, tehát a későn lejelentett tranzakciókra nem érvényesíthetőek a leírt szabályok.

Fontos az ügyfél-könyvelő kommunikáció ilyen téren, hiszen ha egy negyedéves áfa bevalló cég, csak 3 havonta adja le a számláit és a könyvelő ezekből értesül egy üzletrész vásárlásról, akkor jó eséllyel kicsúsztak a határidőből és elszalasztották ezt a lehetőséget.