Ingatlan bérbeadás és értékesítés adózása

Date: 2014. 07. 02.

Tags: ,

Ingatlan bérbeadás és értékesítés adózása

Az ingatlant bérbeadó, vagy értékesítő cégeknél figyeljünk a speciális áfa szabályokra és egy új lehetőségre, a kijavítási kérelemre. 

Az ingatlan bérbeadás és értékesítés adózásával kapcsolatos gyakori adminisztrációs hibák akkor is súlyos szankciókkal járhatnak, ha az áfát megfelelően bevallják és befizetik. Az ilyen problémák korrigálására az év elején bevezetett ún. kijavítási kérelem megoldást kínálhat. Ez tulajdonképpen egy választási lehetőség utólagos jelzése hasonlóan az önrevíziókhoz. Röviden áttekintjük ezen terület áfa szabályozását:

Ingatlan bérbeadás:

Alapvetően áfa mentesen számlázandó tevékenység (kivéve a parkoló és a szálláshely bérbeadást). Az ingatlannal és a bérbeadással kapcsolatos költségek, kiadások áfája nem is vonható le.

Az áfa tv. 88 §. alapján kérhető az ingatlan bérbeadás áfássá tétele. Ha ez megtörténik, akkor 27% áfával növelten kell a bérleti díj számlát kiállítani és „cserébe” az ingatlannal kapcsolatos kiadások áfája levonható.

Ingatlan értékesítés:

Áfa köteles a különálló telek eladása és az az építmény, amelyiknek a használatba vételi engedélye maximum 2 éves, vagy nincs is még használatba véve.

A két évnél régebbi használt ingatlanok a hozzájuk tartozó telekkel együtt alapértelmezésben ÁFA mentesen értékesítendők, de itt is bejelenthető az áfás státusz választása és akkor a felmerült kiadások áfája is levonhatóvá válik. Az ingatlan bérbeadással ellentétben, ha itt választjuk az áfás státuszt, az fordított áfát fog jelenteni. 2 évnél régebbi ingatlan esetén tehát, ha áfakötelessé tételt választunk, akkor amennyiben magánszemélynek értékesítünk, a számlára fel kell számítani a 27 % adót, de ha egy másik áfás cégnek adjuk el, akkor gyakorlatilag nettó módon történik a számla kiállítása.

Bármelyik módon is hasznosítják, hogyha a beszerzésnél le lett vonva az ingatlan áfája, de 20 éven belül bérbeadják, vagy eladják úgy, hogy nem jelentkeznek be áfaköteles pozícióra, akkor az ingatlan beszerzésekori visszaigényelt áfát a 20 évhez arányosítva vissza kell fizetni az adóhatóságnak! Például ha az 5. évben történik az eladás, akkor a visszaigényelt áfa 15/20-át, azaz 75%-át vissza kell fizetni!

Gyakori hiba, hogy az adózók elmulasztják bejelenteni, hogy a főszabály szerinti adómentesség helyett adókötelezettséget választanak de mégis adókötelesként kezelik az ingatlan bérbeadását. Ez mind a bérbe adó, mind a bérbe vevő számára kellemetlenséggel jár. A bérbe adó esetén a bérbeadáshoz kapcsolódó költségek, a bérbe vevő esetében pedig a bérbeadásról szóló számla alapján megfizetett ÁFA levonását utasíthatja el az adóhatóság egy revízió során.

Hosszas viták után az adószakmán és a NAV-on belül is konszenzus alakult ki, hogy a fenti a hibák is orvosolhatóak az ún. kijavítási kérelem révén. A jogintézményt az adózás rendjéről szóló törvény év eleji módosításával vezették be. Azokban  az esetekben van lehetőség az alkalmazására, ha törvény az adózó számára választási lehetőséget biztosít. Ezzel az adózó jogszerűen kezdeményezheti a korábbi választása módosítását az adóhatóságnál.