Reprezentáció és az ajándékok adózása

Date: 2014. 10. 13.

Tags: , , ,

Reprezentáció és az ajándékok adózása

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az üzleti vacsorák, szendvicsek, kávé, sütemények beszerzését a vállalkozások hogyan tudják elszámolni. Ugyanígy érdeklődés övezi az üzleti ajándékok körét is. A nonprofit szervezetekre (egyesületek, alapítványok) vonatkozó különös szabályokra nem térünk ki, de ha érdekli az ügyfeleinket, majd szívesen ismertetjük azokat is. REPREZENTÁCIÓ: Az üzleti rendezvény, illetve állami, vagy egyházi ünnep alkalmából nyújtott vendéglátás tartozik ide. Ilyen jogcímen elszámolt számla áfa tartalma nem vonható le. A bruttó költség után SZJA és EHO fizetési kötelezettség keletkezik összesen 51,17% mértékben. Cserébe a teljes költség plusz az 51,17% is elszámolható költségként, csökkenti a társasági adó (nyereségadó) alapját. Ha valaki úgy dönt, hogy nem akar ilyen közterheket fizetni a reprezentáció elszámolása miatt és ezért inkább nem is teszi be a könyvelésbe az ilyen irányú kiadásait, hanem privát pénzén finanszírozza, akkor nagyon fontos, hogy ezeket ne a céges bankszámláról és ne a céges bankkártyáról fizesse. Ezekben az esetekben ugyanis a vállalkozás kötelezően könyvelendő tételévé válik, nincs választási lehetőség, meg kell fizetni a járulékokat! Szakmai konferenciáknál gyakran előfordul, hogy reprezentáció is társul az előadásokhoz. Azt, hogy a járulékokat a rendezvényszervezőnek, vagy a rendezvényre ellátogató cégnek kell fizetnie, viszonylag egyszerű megállapítani:

  • Amennyiben a rendezvényről szóló számlán nem szerepel külön az étel-ital értéke, tehát a rendezvényszervező ezzel megvendégeli a konferenciára ellátogatókat, neki kell bevallani és megfizetni az 51,17%-ot.
  • Ellenben, ha a számlán ki van részletezve -továbbszámlázva- a vendéglátás értéke, magyarán konkrétan továbbterheli a résztvevőkre, onnantól a konferencián résztvevő cég köteles a bevallásra és befizetésre.

A reprezentáció járulékainak bevallását a következő hónap 12.-éig kell megtenni, tehát ügyelni kell arra, hogy ezek a számlák határidőben elkerüljenek a könyvelésre. A befizetési határidő is egybeesik ezzel. ÜZLETI AJÁNDÉK: A juttató tevékenységével összefüggő szakmai, vagy hitéleti kapcsolatok keretében lehetőség van ajándékozni értékhatártól és mennyiségtől függetlenül. Jellemző példa az üzleti partnerek karácsonyi megajándékozása. Az adóterhe azonos a reprezentációnál ismertetett 51,17 %-kal. Nem adható azonban ilyen jogcímen többek között nemesfém, drágakő, értékpapír, vagy szabadfelhasználású utalvány. Ha nem üzleti partnernek adunk ajándékot, például alkalmazottunknak, akkor az értékhatár és a mennyiség korlátozva van. Ebben az esetben évente maximum 3 alkalommal „csekély értékben” tehetjük meg, ami a minimálbér 10%-át jelenti, tehát 2014-ben 10.150 Ft-ot. Itt is 51,17% a járulékvonzat.

ÁFA fizetési vonzat nélkül adható:

  • 5.000 Ft alatti úgynevezett kisértékű ajándék, ha nem vállalkozásidegen célból történik az átadása. Ha üzleti partnerünknek adunk 5.000 Ft alatt ajándékot annak reményében, hogy a jövőben tőlünk fognak vásárolni, akkor nem kell áfát fizetni és a beszerzéskor/előállításkor felmerült  áfa levonható (természetesen a kivételektől eltekintve pl. étel, ital). Ha magánszemélynek, vagy alkalmazottnak adjuk az már áfa-adóköteles.
  • Áruminta. Itt is kritérium, hogy az átadástól azt várjuk, hogy az értékesítés volumene növekedjen. Az áruminta a termékünknek egy olyan része ami arra alkalmas, hogy megismertesse a terméket de kereskedelmi forgalmazásra nem alkalmas. Ilyen lehet egy bonbongyártó által kínált 1-1 szem bonbon vagy a pincészet által pohárba kitöltve kóstoltatott bora.

 ÖSSZEFOGLALVA:

  1.  Számlán szereplő étel, ital mindenképpen adóköteles 51,17% mértékben. Az áfa nem vonható le.
  2. Munkavállalónak adott ajándék évente maximum 3 * 10.150 Ft értékig 51,17% adókulccsal adózik, felette 63%. Áfa nem vonható le.
  3. Partnernek az üzleti kapcsolat érdekében adott ajándék 5.000 ft-ig áfamentes, magánszemélynek történő ajándékozás esetén 51,17 % adó terheli. Áfa levonható.
  4. Saját termékünkből mintát bárkinek adhatunk adómentesen, ha megfelel az áruminta feltételeinek. Áfa levonható.

Ahhoz, hogy a könyvelő megfelelően tudja elszámolni, a számlákra célszerű erre vonatkozó információkat ráírni.