Autók a vállalkozásokban

Autók a vállalkozásokban

Örökzöld téma a gépjárművekkel kapcsolatos költségek elszámolásának kérdése. Írásunkban rövid áttekintés nyújtunk a témában, először a személygépkocsik, azután a tehergépjárművek vonatkozásában.

Személygépkocsi (vámtarifaszám: 8703):

Az utazási költségek elszámolásának leggyakoribb módja, a magánszemély saját, vagy házastársa nevén lévő autó üzleti célú használata során felmerült költségek elszámolása.  Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás a kiküldetési rendelvény vezetése. A járműnek a hengerűrtartalom alapján hozzá tartozó normával (lásd: itt) kiszámolt fogyasztását fel kell szorozni a NAV által, az adott hónapra közzétett átlagos üzemanyagárral (lásd: itt). A kapott összegre még plusz kilométerenként 9 Ft átalányamortizáció is elszámolható, de más költség nem. Egyéni vállalkozók részére könnyítés, hogy mindenféle nyilvántartás vezetése nélkül havi 500 km üzleti út elszámolható.
A leírtak az üzleti célú használatra vonatkoznak, de a munkába járás nem ilyen! Munkába járás esetén kizárólag a 9 Ft/km költségtérítés adható adómentesen.

Más a helyzet, ha a vállalkozás maga vásárol személygépkocsit. Ebben az esetben nem kötelező kiküldetési rendelvény vezetése, ellenben cégautó adót kell fizetni, melynek a havi összegét az alábbi táblázat alapján kell kiszámítani:

A vállalkozás saját tulajdonú autója esetén minden számlával igazolt költség elszámolható (javítás, gumicsere, alkatrészek, biztosítási díjak, gépjárműadó, autópályadíj stb). A felmerült költségek közül a szolgáltatások áfa vonzatának az 50%-a levonható, de a termékbeszerzéseké (pl. gumi garnitúra) nem!

A bruttó beszerzési ár 5 év alatt amortizáció formájában elszámolható költségként. Fontos, a személygépkocsi beszerzés ÁFA tartalma nem vonható le, kivéve bérlés vagy pénzügyi lízing konstrukcióban.
Gépjármű bérlés és pénzügyi lízing esetén levonható az áfa tartalom az üzleti célú használat arányában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy  ha nyílt végű lízinggel vásárol egy vállalkozás személyautót, és a lízingdíjak áfa összegét szeretné levonásba helyezni, akkor útnyilvántartást kell vezetnie, hogy megállapítható legyen az üzleti- és magánhasználat aránya. Nem kötelező tehát az útnyilvántartás cégautó esetén, de ha a törlesztőrészek áfáját szeretnénk levonni, akkor bizony vezetgetni kell.

Tehergépjárművek (vámtarifaszám: 8704):

Itt a legmegengedőbbek a jogszabályok, hiszen vélelmezhetően ezeket a járműveket szorosan a vállalkozás érdekében használják.

Először is, nincs cégautó adó fizetési kötelezettség. Teherautóknál mind a beszerzés, mind a felmerülő költségek teljes áfa tartalma levonható egyetlen korlátozással: üzemanyag tekintetében kizárólag a gázolaj beszerzés esetén. Adminisztrációs teherként egyedül a menetlevél vezetése jelentkezik.

A közúti áruszállításhoz kapcsolódik az EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer), azonban ennek szabályait a 2015-ös adótörvény változásokról szóló cikkünk keretében röviden tárgyaltuk.